Vihta-ajanvaraus

Sotealan asiointia helpottaa sujuva ajanvarauksellinen etävastaanotto chat- ja videoyhteydellä

Olemme käsitelleet aiemmassa blogitekstissämme, miten pandemian aikana yleistyneet etävastaanottokäytännöt ja niitä varten kehitetyt teknologiset työkalut voivat edistää jokapäiväistä oppilaitoselämää. Opiskelumaailman lisäksi etävastaanottointegraatioita voidaan toki hyödyntää myös muilla toimialoilla, ja vaikka pahin pandemiatilanne näyttää ainakin tällä hetkellä rauhoittuneen, erilaiset etätyökalut näyttävät tulleen useilla toimialoilla jäädäkseen.

Etävastaanoton käyttö on kasvanut koronan aikana myös sosiaali- ja terveydenhuollon alalla, ja sairaanhoitopiireissä on pilotoitu erilaisia sovelluksia vaivattoman ja tietoturvallisen etävastaanoton mahdollistamiseksi. Juuri tietoturva onkin etenkin sotealalla todella tärkeä tekijä – muttei suinkaan itsestäänselvyys teknologisten järjestelmien ja palveluntarjoajien laajassa kirjossa.

Hyvin toimiva ajanvarauksellinen etävastaanotto tuo sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmissä asiointiin merkittävästi sekä kansalaisia että soteammattilaisten työtä helpottavia ominaisuuksia, joista yksi on chat- ja videoyhteyden hyödyntäminen etävastaanotolla. Vihdan tapauksessa chat- ja videovastaanoton mahdollistaa suomalainen yhteistyökumppanimme Ninchat.

Ajanvarauksellista etävastaanottoa voidaan hyödyntää

  • terveydenhuollon etälääkäriaikojen varauksessa esimerkiksi mielenterveys- ja päihdepalveluissa
  • terveydenhoitajan etävastaavastaanotoilla esimerkiksi diabeteshoitajan palveluissa, äitiyspalveluissa ja lasten neuvolapalveluissa
  • sosiaalihuollon etävastaanotoilla esimerkiksi aikuisten ja nuorten sosiaalityössä
  • etäryhmätapaamisissa esimerkiksi synnytysvalmennuksessa
  • sisäisissä, ammattilaisten välisissä etäkonsultaatioissa
  • omahoitoprosessin tukemisessa

Linkki etävastaanotolle automaattisesti ajanvarauksen yhteydessä

Ajanvarauksellisen chat- tai videovastaanoton ajatuksena on, että kansalaiselle voidaan luoda automaattisesti linkki suoraan tarvitsemansa sotepalvelun etävastaanotolle heti verkossa tapahtuvan ajanvarauksen yhteydessä.

Integraatio toimii siten, että ajan varattuaan kansalainen saa jo varausvahvistusviestissä sekä ennen vastaanottopäivää saapuvissa muistutusviesteissä automaattisesti linkin etävastaanottopalveluun, eli linkin kautta hän voi kirjautua suoraan ammattilaisen juttusille chatin tai videopuhelun välityksellä. Vahvistusviestissä tulee lisäksi varausavain ja pin-koodi, joiden avulla kansalainen voi myös muuttaa tai perua varaamansa ajan.

Automatisaation myötä kansalaisen ei tarvitse etsiä pääsyä etävastaanotolle vaikkapa terveyspalveluiden verkkosivujärjestelmien syövereistä, vaan yhteyden muodostaminen onnistuu vaivattomasti yhdellä klikkauksella. Ammattilaisen taas ei tarvitse itse luoda etävastaanottolinkkiä ja lähettää sitä perinteiseen tapaan manuaalisesti vaikkapa sähköpostilla – integraatiolla säästyy siis vaivaa sotepalvelun vastaanoton molemmilta osapuolilta.

Etävastaanoton tietoturvaa puolestaan edistää integraation mahdollistama vahva tunnistautuminen. Ajanvarauksellisessa etävastaanotossa kansalaiselta voidaan edellyttää vahvaa tunnistautumista jopa kolmessa eri vaiheessa tilanteen mukaan. Kansalaista voidaan pyytää tunnistautumaan esimerkiksi pankkitunnuksilla joko heti aikaa varatessa tai vaihtoehtoisesti etävastaanotolle liittyessä, ja kolmantena vaihtoehtona on vahvan tunnistautumisen pyytäminen kesken etävastaanoton, mikäli vastaanotolla siirrytään vaikkapa käsittelemään tarkempaa tietoturvaa edellyttäviä asioita.

Mitä konkreettisia hyötyjä ajanvarauksellisista etävastaanottotyökaluista siis on?

  • Ajan varaaminen ja vastaanotoille liittyminen on kansalaisille helppoa – sotepalveluun aikaa varaava kansalainen saa linkin etävastaanotolle heti vahvistusviestissä sekä muistutusviesteissä ennen varattua aikaa
  • Ajanvaraus on tehokasta, eli aikaa säästyy eri osapuolilta toimintojen ollessa keskenään hyvin yhteensopivia
  • Kansalaisen on tarvittaessa vaivatonta myös muuttaa tai perua aikoja varausvahvistuksen mukana tulevan koodin avulla
  • Automatisoitu prosessi on sujuva: kansalainen pääsee chat- tai videovastaanotolle yhdellä klikkauksella, eikä ammattilaisen tarvitse luoda linkkejä tai lähettää niitä manuaalisesti itse
  • Integraation avulla säilyy myös tietoturva, ja kansalaisen vahvaa tunnistautumista voidaan edellyttää kolmessa eri vaiheessa etävastaanottoprosessia